Ajax vs. PSV: Wie wint de Nederlandse klassieker?

Waarschijnlijk staat het grootste duel in het Nederlandse voetbal voor de deur. Recordkampioenen Ajax Amsterdam ontmoeten hun grootste rivalen uit het zuiden van het land: PSV Eindhoven. De voetbalwereld kijkt reikhalzend uit naar een spannend en opwindend spektakel op het veld. Beide teams zijn van hoge kwaliteit en staan voor aantrekkelijk aanvallend voetbal en mooi combinatiespel.

Kijkend naar het afgelopen seizoen van de Eredivisie 2021/22 is het snel duidelijk dat de twee grootste clubs van het land ook voor het huidige seizoen de titelfavorieten zijn. Fans, deskundigen en zelfs veel nieuwe bookmakers zijn het erover eens: uiteindelijk zal Ajax Amsterdam of PSV Eindhoven de titel mee naar huis nemen. Als beide teams elkaar ontmoeten in de Nederlandse klassieker, gaat het om veel meer dan drie punten. De voetbalwereld kijkt reikhalzend uit naar het komende duel.

Ajax Amsterdam: met een vertrouwde strategie naar nieuwe successen!

Ook dit jaar was er een uitverkoop van de belangrijkste spelers van vorig seizoen bij Ajax Amsterdam. Naast het vertrek van de helft van de startende elf verliet ook trainer Erik ten Hag de club. Toch lijkt het alsof Ajax Amsterdam maar niet van het spoor van succes kan raken. De nieuwe generatie baarde al snel opzien, zowel nationaal als internationaal. Dit is alleen mogelijk door het slimme en doordachte clubbeleid van de Nederlandse hoofdstad.

Een centraal onderdeel van het transferbeleid van de club is het kopen en ontwikkelen van jonge, zeer getalenteerde spelers om ze vervolgens voor veel geld door te verkopen aan Europese topclubs. Een strategie die veel voorkomt in het profvoetbal, maar die Ajax Amsterdam tot in de perfectie toepast.

De club uit de grachtenstad verloor niet alleen essentiële vaste spelers, maar ook enkele veelbelovende spelers. Vleugelspeler Antony, centrale verdediger Lisandro Martínez, centrale middenvelder Ryan Gravenberch, full-back Noussai Mazraoui, centrale verdediger Sebastien Haller, linksback Nicolas Tagliafico, centrale verdediger Per Schuurs en doelman Andre Onana hebben de club in de afgelopen transferperiode verlaten.

Zowel hoofdrolspeler en aanvalskracht Antony als verdedigingsbolwerk Lisandro Martínez verhuisden naar Manchester United op het Engelse eiland. Hier ontmoeten ze hun oude coach Erik ten Hag, die ook voor een bedrag van twee miljoen euro naar de Rode Duivels verkaste. Van de Duitse Bundesliga naar de Franse Ligue 1 en de Italiaanse Serie A - ook alle andere vertrekkers verhuisden naar andere Europese landen.

De club haalde in totaal 216 miljoen euro binnen door de verkoop van spelers. De taak om van deze volledig nieuwe ploeg een goed functionerend team te maken werd toevertrouwd aan voormalig co-coach Alfred Schreuder. Een zeer moeilijke erfenis.

Ondanks veel nieuwe gezichten een geslaagde start van het seizoen!

De verkoop van spelers werd gecompenseerd door nieuwkomers met een groot potentieel om hun marktwaarde in de toekomst te verhogen. Calvin Bassey, bijvoorbeeld, kwam van de Schotse club Glasgow Rangers voor meer dan 20 miljoen euro. De pas 22-jarige center-back maakt vooral indruk met zijn adembenemende fysiek en zou op termijn interessant moeten zijn voor de Engelse Premier League.

Daarnaast is Owen Wijndal, een Nederlands international, bij de club gekomen en er wordt verwacht dat hij in de voetsporen treedt van full-back Tagliafico. De record ondertekening van de Eredivisie was Steven Bergwijn van Tottenham Hotspur. Er wordt verwacht dat hij zich in zijn thuisland weer op de radar van Europese topclubs zal spelen.

Bovendien tonen een aantal spelers uit de eigen gelederen van de club tekenen dat ze dit seizoen een volgende stap willen zetten. Naast de getalenteerde centrumspits Mohammed Kudus, die in 2020 bij de club kwam van de Deense eersteklasser FC Nordsjaelland, is er ook de 19-jarige rechtsback Devyne Rensch. De laatste lijkt vooral op zijn voorganger Mazraoui door zijn uitgesproken offensieve drive, die hij in het huidige seizoen al heeft laten zien met drie directe doelpunten.

Als verdere alternatieven voor de ploeg heeft hoofdtrainer Schreuder ervaren topspelers als Lucas Ocampos in zijn eigen gelederen, naast sterk verhandelde talenten als de 19-jarige Francisco Conceição. De 28-jarige kwam in bruikleen van Sevilla FC omdat de raad van commissarissen van Ajax een permanente transfer afwees vanwege de lage doorverkoopwaarde. Typisch Ajax Amsterdam.

Samen met directeur Edwin van der Sar en technisch directeur Gerry Hamstra is voormalig TSG Hoffenheim-trainer Alfred Schreuder er opnieuw in geslaagd om uit vele individuele spelers een topteam samen te stellen. Het succesprincipe van Ajax Amsterdam lijkt zich dit seizoen volledig uit te betalen.

Een blik op achtervolgers en rivalen PSV Eindhoven

Door een bittere uitnederlaag bij Europa League-finalisten Glasgow Rangers miste de ploeg van trainer en spitslegende Ruud van Nistelrooy, die voor het seizoen de baan overnam van Roger Schmidt, de groepsfase van de Champions League. Toch kan men nu spreken van een succesvolle start van het seizoen. De ploeg is opnieuw in een zware strijd verwikkeld met Ajax Amsterdam om de bovenste plek in de Eredivisie.

Sommige nieuwkomers hebben een belangrijke rol gespeeld in het succes van de club. Vooral het supertalent uit Nederland, Xavi Simons, maakte snel een overtuigende indruk en groeide uit tot de topper van het team. De U19 international, die in de zomer op een gratis transfer kwam van de Franse topclub Paris Saint-Germain, scoorde een brace in slechts zijn tweede wedstrijd van het seizoen en helpt het team enorm met verdere doelpunten en assists.

Daarnaast kwamen de aanvallende middenvelder Guus Til van Spartak Moskou en centrumspits en aanvoerder Luuk de Jong van Sevilla FC voor elk drie miljoen euro. Samen met shooting star Cody Gakpo, die ondanks vele internationale aanbiedingen behouden bleef, doen zij de vertrekken van de laatste transfer window vergeten.

Met Ritsu Doan verliet een echte topspeler de club voor een indrukwekkende transfersom van 8,5 miljoen euro. De Japanse rechtervleugelspeler scoorde vorig seizoen acht doelpunten en heeft zijn klasse al bewezen in de Duitse Bundesliga. Net als Mario Götze. Na twee jaar bij de Nederlandse topclub vertrok de Duitse aanvallende middenvelder naar zijn vaderland, Eintracht uit Frankfurt. PSV Eindhoven betaalde immers drie miljoen euro voor hun voormalige topspeler.

Hoofdtrainer Ruud van Nistelrooy is erin geslaagd de twee voormalige vaste waarden te vergeten en een niet te onderschatten ploeg te ontwikkelen in de strijd om de Eredivisietitel.

Conclusie: een spannende Nederlandse topwedstrijd staat alle voetballiefhebbers te wachten!

De eerste etappe van de Nederlandse klassieker van dit jaar begint in de late namiddag van 06 november om 16.45 uur in de Amsterdam Arena. De sterspelers van beide teams hebben dit seizoen hun gebruikelijke goede vorm laten zien en zorgen voor een spannend duel om de top van de Eredivisie.

Wie aan het eind van de langverwachte topwedstrijd als winnaar uit de bus komt, is moeilijk te voorspellen. Ondanks het feit dat recordkampioen Ajax Amsterdam de lichte favoriet is, zal hun vorm op de dag zelf waarschijnlijk de doorslag geven.